Blog Berita Online

Berita Utama

Dijemput Ilahi lepas nikahkan anak

PETALING JAYA – Majlis ken­duri kahwin yang dirancang untuk meraikan dua beradik pe­rempuan sempena pernikahan mereka bertukar kepada majlis tahlil dan bacaan Yasin apabila bapa mereka tiba-tiba rebah lalu me­ninggal dunia selepas mereka diijabkabulkan.

Kejadian pada pukul 12 tengah hari 25 Disember lalu itu berlaku sebaik Zainol Baharom, 57, tiba di rumahnya di Taman Mutiara, Sungai Kob Karang, Kulim, Kedah selepas menyaksikan pernikahan dua anak gadisnya, Siti Nor Akashah, 22, dan Siti Nor Amira, 21, di Pejabat Agama Kulim.

Mengimbau semula kejadian itu, Siti Nor Akashah memberitahu, bapanya tidak menunjukkan apa-apa perubahan ketika mereka sama-sama pergi ke pejabat agama untuk majlis pernikahan.

Bagaimanapun, katanya, ketika ingin pulang dengan menaiki kereta, bapanya kelihatan tenat sepanjang perjalanan pulang dan terus rebah sebaik mereka tiba di rumah.

“Bapa sempat meminta maaf kepada kami kerana hanya boleh menjadi wali dan tidak dapat menikahkan kami kerana faktor kesihatan dan hanya menyerahkan kepada jurunikah di pejabat agama.

“Setelah selesai akad nikah saya dan adik di pejabat agama kulim, keadaan ayah tenat dan setelah sampai di rumah dalam beberapa minit sahaja ayah te­rus baring di atas katil dan pergi meninggalkan kami,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Tambah anak keempat daripada enam beradik itu, arwah bapa merupakan pesakit ken­cing manis dan dia mudah penat kerana penyakitnya itu.

Menurut Siti Nor Akashah, walaupun sedih dan terkejut, mereka reda dengan apa yang berlaku dan majlis kenduri kahwin digantikan dengan bacaan Yasin dan tahlil kerana pemergian bapa.

“Arwah bapa seorang yang peramah dan bertanggungjawab selain suka berjenaka dengan semua orang terutamanya dengan anak-anak. Bapa tidak menunjukkan sebarang kelakukan ganjil atau pelik sebelum kejadian,” katanya.

Ujar Siti Nor Akashah, arwah bapanya sempat berpesan kepada mereka supaya menjaga rumah tangga serta menjadi isteri yang baik semasa dalam perjalanan pulang ke rumah.

“Arwah ayahnya turut meluahkan kesedihannya apabila tidak dapat menjadi jurunikah kepada kami disebabkan faktor kesihatan.

“Kalau sihat, memang arwah ayah berhasrat mahu menikahkan kami tetapi keadaan kesihatannya tidak mengizinkan,” ujarnya.

Jenazah Zainol selamat dikebumikan di tanah perkuburan Taman Mutiara selepas waktu Asar pada hari yang sama. -K! ONLINE

Leave a Reply