Berita Utama

Lelaki aniaya kucing serah diri

KUALA LUMPUR – Lelaki berusia 36 tahun yang dirakam kamera litar tertutup (CCTV) menghempas seekor kucing di kawasan parkir kereta selepas berang haiwan itu memanjat cermin hadapan keretanya di Jalan Rejang, Setapak, di sini, tampil menyerah diri di Balai Polis Setapak.

Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Rajab Ahad Ismail berkata, sebelum ini tular video kamera litar tertutup (CCTV) berdurasi 0.55 saat di laman media sosial berhubung kejadian menganiaya binatang itu semalam.

Menurutnya, hasil penelitian lanjut, kejadian didapati berlaku di lot parkir deretan kedai terletak di Jalan Rejang, Setapak di sini.

“Video yang tular ini memaparkan tindakan seorang lelaki yang menghempas seekor kucing yang pada ketika itu memanjat cermin hadapan keretanya.

“Tindakan lelaki itu ternyata mengundang kecaman warganet kerana perbuatan terbabit dilakukan secara sedar dan tindakan ini boleh menyebabkan kucing itu cedera serta mungkin mengalami pendarahan dalaman akibat hentakan kuat ke lantai,” katanya tadi.

Rajab berkata, susulan itu, pada 11.30 pagi ini, lelaki itu hadir ke Balai Polis Setapak untuk siasatan lanjut.

“Suspek tidak mempunyai apa-apa rekod jenayah lampau dan kini dalam proses memberikan keterangan lanjut berhubung kejadian itu kepada pegawai penyiasat kes.

“Motif kejadian masih dalam siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 29 (1) (a) Akta Binatang 1953 (Pindaan 2013),” katanya.

Beliau berkata, perbuatan menzalimi haiwan apabila disabitkan oleh mahkamah akan dikenakan denda RM50,000 atau penjara untuk tempoh satu tahun atau kedua-duanya sekali.

“Polis menyeru kepada orang ramai supaya tidak membuat sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan kegusaran awam.

“Sesiapa yang mempunyai sebarang maklumat berkenaan kes ini diminta segera menyalurkannya kepada Pegawai Penyiasat Inspektor Siti Aisyah Mohd Nor di talian 013–9338214 atau Pegawai Penyiasat Kanan Asisten Superintendan Shahrizal Salleh di talian 017–7134705, Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau mana-mana balai polis yang berdekatan,” katanya.

Loading...

Leave a Reply

error: Content is protected !!