Blog Berita Online

Berita Utama

Malaysia perlukan Anwar sebagai PM, kata Kit Siang

Malaysia memerlukan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri baharu untuk membawa pasukan baharu dan dasar baharu bagi menamatkan pandemik Covid-19 dan menyalakan lagi impian Malaysia.

Pemimpin kanan DAP Lim Kit Siang berkata, Anwar diperlukan kerana Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri telah menjadi wajah umum kerajaan yang didakwa mengambil pendekatan yang salah dalam menangani Covid-19 yang menyebabkan lebih 12,500 kematian dan 1.4 juta kes Covid-19.

“Kecuali ada kepemimpinan baru dan dasar baru, Malaysia menuju ke lebih 15,000 kematian dan lebih dari 1.7 juta kes Covid-19 ketika kita meraikan Hari Kebangsaan ke-64 kita pada 31 Ogos.

“Tidak akan ada perubahan dasar sama ada mengenai pandemik Covid-19, kebangkitan ekonomi atau melepaskan diri dari dasar-dasar pembangunan negara yang menyebabkan semakin banyak pemerhati menyatakan bahawa Malaysia terjebak dalam arah menuju negara yang gaga,” kata Kit Siang.

Ismail Sabri yang disebut-sebut menjadi perdana menteri mengantikan Muhyiddin menjadi sasaran dalam kenyataan terbaharu Kit Siang.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata, Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri bermaksud lebih banyak lagi dasar kakistokrasi dan kleptokrasi yang hanya menyebabkan Malaysia berakhir sebagai sebuah negara gagal.

“Kami mahukan Perdana Menteri dan kepemimpinan baru yang merancang untuk Malaysia pada tahun 2070 dan tidak perlu bimbang tentang kelangsungan hidup mereka di Parlimen atau bagaimana cara mengawal pandemik Covid-19.

“Perdana Menteri dan kepimpinan untuk masa depan semua rakyat Malaysia – hari ini dan esok!” katanya.

Pakatan Harapan menyambut penuh kegembiraan selepas 15 ahli Parlimen UMNO mengumumkan tidak menyokong kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin pada awal Ogos lalu.

Sejak itu mereka mendesak Muhyiddin meletakkan jawatan dengan segera kerana telah kehilangan majoriti dan berharap Anwar yang merupakan Presiden PKR dilantik sebagai perdana menteri ke-9.-SM

Leave a Reply