Blog Berita Online

Berita Utama

Mangsa dipercayai menghisap rokok sebelum kereta meletup

KOTA BHARU – Insiden kereta meletup dan terputus dua sehingga mengorbankan pemandunya dipercayai akibat mangsa merokok dalam kenderaan yang sarat dengan mercun bola.

Bagaimanapun, Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, punca sebenar kejadian belum dapat disahkan kerana menunggu siasatan Unit Forensik dan Unit Bom Bukit Aman.

Beliau berkata, kejadian berlaku ketika kereta terbabit sedang berhenti di lampu isyarat.

“Ada saksi mendakwa, ketika kejadian mangsa merokok dan membuka sedikit tingkap sebelum letupan berlaku.

“Polis Kelantan memohon bantuan unit berkenaan untuk membuat analisis dan mereka dalam perjalanan ke negeri ini hari ini.

“Hasil analisis termasuk punca kejadian dijangka diperoleh tidak lama lagi,” katanya pada sidang media ketika meninjau Kampung Terusan Limbat, Pasir Tumboh, hari ini.

Dalam kejadian jam 5.38 petang di Jalan Pintu Geng, Kampung Sireh di sini semalam, mangsa Wan Hassan Wan Ali, 49, maut di tempat kejadian, manakala lima kenderaan lain turut terbakar.

Letupan itu menyebabkan empat kenderaan rosak dan empat mangsa lain cedera termasuk seorang cedera parah.

Kejadian itu menyebabkan kereta Proton Iswara dipandu mangsa rentung dan terputus dua.

Mengulas lanjut, Shafien berkata, letupan itu agak kuat kerana mewujudkan kesan dalam radius 100 meter termasuk kenderaan berdekatan, masjid, rumah penduduk dan tadika.

Katanya, nilai kemusnahan dalam kejadian itu belum diketahui memandangkan mangsa lain termasuk penduduk di lokasi terkesan dengan kejadian itu belum membuat laporan polis.

“Kita minta semua mangsa membuat laporan polis untuk memudahkan siasatan termasuk menilai jumlah kerugian,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya masih menyiasat sama ada mangsa terbabit dengan aktiviti penyeludupan mercun berikutan mangsa mempunyai dua rekod kesalahan dadah serta pecah rumah sebelum ini.

Leave a Reply