Blog Berita Online

Viral

Tular video wanita marah azan terlalu kuat, ini sebenarnya yang berlaku

Tular di media sosial video yang menunjukkan seorang wanita sedang bertikam lidah dengan beberapa AJK surau kerana dikatakan kurang selesa dengan bunyi speaker yang terlalu kuat.

Berdasarkan percakapan wanita berkenaan dalam video tersebut, dia meminta pihak surau memperlahankan bunyi speaker kerana menganggu dirinya yang sedang mengadakan kelas online.

Di dalam video tersebut berlaku sedikit pertelingkahan sehingga pihak surau ingin membuat laporan polis ke atas wanita kerana menceroboh kawasan surau.

Video berdurasi 1 minit 36 saat itu menerima puluhan ribu tontonan dalam masa hanya beberapa jam.

Rata rata netizen meluahkan rasa marah terhadap wanita berkenaan tanpa mengetahui cerita sebenar di sebalik kejadian itu.

Apa sebenarnya yang berlaku

Seorang individu telah tampil untuk menceritakan apa sebenar yang berlaku.

Posting asal kenyataan ini tidak dijumpai namun ianya telah tular di media sosial dan selepas itu baru ramai sedar apa yang berlaku.

Silap info rasanya tuan-tuan dan puan-puan. Video ini pun hanya diambil sekerat dan sebelah pihak sahaja. Jaga-jaga jari yang menaip jenuh nak minta ampun kalau jatuh fitnah.

Saya berjiran dengan cikgu ini. Tahu la serba sedikit cerita ini. Perkara ini dah lama dah cuma video ini baru dirakam. Dan bukan azan yang diminta slow. Sebenarnya dia minta slow bacaan al-Quran waktu Asar sahaja kerana dia sekarang lecturer dan waktu itu dia ada kelas online yang perlu dia buat. Waktu solat lain tiada masalah pun. Bacaan al-Quran waktu solat lain pun tiada masalah nak buka.

Rumah dia tidak jauh pun dari surau dan dia tinggal di rumah ini dah 35 tahun dah dan rumah yang cikgu ini beli dekat sahaja dengan surau, 1 m nit pun tak smpai jalan kaki. Tiada isu bab dia tidak boleh dengar azan.

Isu sekarang waktu kejdian speaker dipasang maximum waktu bacaan al-Quran waktu Asar dan cikgu ini da kelas online universiti.

Pihak jabatan agama yang suruh cikgu ini pergi berbincang dengan pihak surau. Dan perbincangan ini dah 13 kali kata cikgu.

Sebelum ini tiada masalah cuma waktu kejadian sahaja yang jadi masalah sebab cikgu ini bekerja.

Sebenarnya perkara ini kena bincang elok-elok antara sesama AJK surau dan pihak cikgu. 

Setakat itu sahaja info yang dapat. Terima kasih.

Penjelasan Mufti Perlis tentang bacaan al-Quran kuat

Saya ingin mengulas sedikit tentang bacaan-bacaan — selain azan — yang menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu orang ramai. Bacaan ini telah mengelirukan orang bukan muslim sehingga mereka menyangka ia azan.

Sesetengah pihak cuba mempertahankan amalan tersebut atas alasan ia bacaan al-Quran atau zikir yang patut diagungkan. Mereka menyangka sikap keras mereka dalam hal ini adalah ‘perjuangan mempertahankan Islam’. Saya ingin mengulas hal ini seperti berikut:

1. Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi s.a.w. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.

2. Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan muslim dan lain-lain.

3. Ramai orang bukan muslim keliru antara azan dan bacaan-bacaan selain azan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.

4. Sebenarnya, Nabi s.a.w sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nabi s.a.w, kata Abu Sa’id al-Khudri:

“Ketika Nabi s.a.w beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih).

Dalam hadis ini Nabi s.a.w melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain.

Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya.

Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin r.h mengulas hadis ini dengan katanya:

“Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid).

Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa.. tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid.. dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini..

Boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara.

Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”.

(Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin: http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).

Bayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Arab Saudi yang penduduknya kesemuanya muslim. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita.

5. Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai. Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata:

“Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk.

Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan.

Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah).

Ini adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?

6. Maka, dengan itu umat Islam patut menghentikan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid.

Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi s.a.w. dan juga menjaga Islam yang harmoni. Suara-suara yang dikuatkan itu bukan menambahkan cinta mereka kepada Islam, sebaliknya menimbulkan salah faham banyak pihak. — http://drmaza.com/

Leave a Reply