Blog Berita Online

Berita Utama

‘Saya bukan lelaki, tetapi wanita tulen’ – Che Halimah

PASIR MAS – “Saya bukan lelaki, tetapi wanita tulen,” kata Che Halimah Che Mood, 62, wanita warga emas yang mempunyai misai dan janggut.

Che Halimah yang diserang angin ahmar sejak lapan tahun lalu, mengakui hidupnya dibelenggu masalah itu sejak usia awal 20-an, menyebabkan dia perlu bercukur dua atau tiga kali seminggu agar kelihatan seperti wanita biasa.

Bekas tukang masak yang pernah menempuh kegagalan rumah tangga sebanyak dua kali, berkata dia sudah berjumpa doktor untuk mengetahui punca masalah dan disahkan mempunyai kadar hormon testosteron yang tinggi.

“Selama berpuluh-puluh tahun saya perlu bercukur agar tidak dipandang aneh oleh orang sekeliling. Namun, kini keadaan semakin teruk apabila saya diserang angin ahmar menyebabkan lumpuh separuh badan sebelah kiri.

“Saya tiada anak untuk menumpang kasih. Nasib baik adik, Mohammad Kamaruddin Abdullah, 42, dan isterinya, Nur Asmira Che Hussin, 36, sanggup menjaga segala makan dan minum saya serta ibu yang sudah tua, Kalsom Mamat, 93.

“Malah, misai dan janggut saya, Nur Asmira yang selalu bantu mencukur dua atau sekali seminggu agar tidak tumbuh panjang seperti lelaki,” katanya ketika ditemui di Kampung Batu Karang, di sini.

Che Halimah dikunjungi wakil Yayasan Raja Shamri (YRS), Tuan Zaimah Raja Omar yang menyampaikan sumbangan kewangan, barangan keperluan, serta lampin pakai buang.

Menurutnya, dia mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan yang biasanya digunakan untuk membeli keperluan lampin pakai buang dengan kos RM250 sebulan.

“Ketika masih sihat dan kuat, saya banyak merantau mencari rezeki termasuk beberapa tahun bekerja di Singapura sebagai tukang masak di restoran di sana. Sebolehnya, saya tidak mahu menyusahkan orang sekeliling, tetapi apakan daya, saya diuji dan kini hanya mampu terbaring jika tidak dibantu.

“Sebelum ini, saya tidak terbuka untuk memberitahu orang lain mengenai masalah saya kecuali dengan keluarga terdekat kerana ia membuatkan saya kurang keyakinan diri,” katanya.

Leave a Reply