Blog Berita Online

Berita Utama

Bekas Pengarah JSJ Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan meninggal dunia

Kuala Lumpur: Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan Rahim Khan meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN), 10.15 pagi, hari ini.

Perkara itu disahkan Pengerusi Jawatankuasa Pemandu Majlis Perundingan Melayu (MPM) yang juga bekas Ketua Polis Negara, Tun Mohd Hanif Omar.

Menurutnya, jenazah akan dibawa ke Masjid Bukit Aman untuk disembahyangkan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara selepas solat Asar.

Allahyarham sebelum ini dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) awal bulan lalu selepas dilaporkan pengsan ketika menunggu janji temu dengan doktor.

Allahyarham pernah terbabit dalam kes berprofil tinggi termasuk kes Botak Chin (Wong Swee Chin) dan P Kalimuthu, yang dikenali sebagai Bentong Kali.

Allahyarham juga antara pegawai kanan polis yang terawal di lokasi kejadian tragedi kondominium Highland Towers pada 1993.

Allahyarham pernah berkhidmat sebagai Ketua Polis Selangor dari 1975 hingga 1978 dan menamatkan perkhidmatan dalam pasukan beruniform sebagai Ketua Pengarah Penjara pada 1997.

Leave a Reply