Blog Berita Online

Berita Utama

UAE kini benarkan minum arak, pasangan belum kahwin tinggal bersama

Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang terkenal dengan undang-undang Islam yang ketat kini membenarkan pengambilan arak, manakala pasangan yang belum berkahwin dibenarkan untuk tinggal bersama.

Dalam satu rombakan besar sistem perundangan UAE ini, akhbar The National menyatakan bahawa ia adalah sebahagian daripada usaha untuk menarik pelancong dan ahli perniagaan bertandang ke negara terbabit.

Daily Mirror pula melaporkan bahawa langkah ini diambil setelah UAE menjalinkan hubungan dengan Israel. Ia dilihat sebagai langkah untuk membawa masuk pelancong dan pelaburan dari Israel.

Undang-undang tersebut akan “meningkatkan kedudukan ekonomi dan sosial negara dan menggabungkan prinsip toleransi UAE”, lapor agensi berita WAM.

The Sun melaporkan ratusan orang yang tinggal di sana telah menjadi sasaran kerana melanggar undang-undang dengan mengambil alkohol dan dadah, atau bercumbu di depan khalayak ramai.

Kini, dalam satu langkah yang dianggap bersejarah oleh media antarabangsa, pengambilan alkohol bukan lagi merupakan kesalahan jenayah di UAE.

Ini bermaksud sesiapa yang minum atau memiliki alkohol atau menjual minuman beralkohol di kawasan yang dibenarkan tanpa lesen alkohol tidak akan menghadapi pendakwaan.

Sebelum ini, pengambilan alkohol hanya dibenarkan untuk orang asing yang mempunyai lesen khas, tetapi melalui undang-undang baru ini, ia bermaksud warganegara UAE juga boleh membeli dan meminum alkohol.

Ia masih boleh diminum secara persendirian atau di tempat awam, dan mereka yang mengambilnya mestilah berumur 21 tahun ke atas.

Dalam perubahan lain, sebelum ini warganegara atau orang asing yang belum berkahwin didapati bersalah jika tinggal bersama. Tetapi kini, penduduk tempatan dan warga asing yang belum berkahwin dibenarkan tinggal bersama.

Selain itu, bagi bunuh diri atau percubaan bunuh diri tidak akan dianggap sebagai satu jenayah. Manakala undang-undang penceraian dan warisan telah dirombak sepenuhnya.

“Saya senang dengan undang-undang baru ini yang progresif dan proaktif,” kata pembuat filem Emirati, Abdallah Al Kaabi kepada Associated Press. “2020 telah menjadi tahun yang sukar dan transformatif untuk UAE.”

1 Comment

  1. Abdullah bin aman

    Astaqfirullah..uae menuju negara neraka.
    Mengundang kemurkaan Allah. Lahir satu lagi kepala dajal di tanah arab.

Leave a Reply