Blog Berita Online

Berita Utama

Suami hilang kata-kata, isteri sarat hamil maut akibat Covid-19

ALOR SETAR – “Sehingga hari ini, saya masih sedih dan cuba untuk menerima pemergian isteri serta anak dalam kandungan yang turut meninggal dunia,” kata Mohd Fadli Abd Wahab, 35.

Mohd Fadli berdepan ujian berat apabila isterinya, Umaisarah Azmi, 25, dijemput Ilahi pada 17 Julai lalu selepas dijangkiti Covid-19.

Lebih menyedihkan Umaisarah yang menghembuskan nafas terakhir pada jam 1.28 tengah hari meninggal dunia ketika hamil tujuh bulan dengan anak dalam kandungannya juga gagal diselamatkan.

Berkongsi kisah pilu itu, Mohd Fadli yang menetap sementara waktu di Ladang Sungai Tekai Naka, Pokok Sena, di sini, berkata, isterinya tidak menunjukkan simptom Covid-19 dan tiada penyakit kronik atau mengalami alahan sepanjang tempoh kehamilan.

“Bagaimanapun, isteri saya tiba-tiba bangun daripada tidur dan mengadu sesak nafas serta sakit kepala kira-kira jam 4 pagi pada hari dia meninggal dunia.

“Melihat keadaan isteri yang lemah, saya bergegas membawanya ke Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan dia kemudian dimasukkan ke zon merah sebaik tiba di situ.

“Tidak lama kemudian, doktor keluar dan beritahu isteri meninggal dunia dan disahkan positif Covid-19,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Mohd Fadli berkata, dia hilang kata-kata dan terkejut apabila diberitahu isterinya meninggal dunia akibat dijangkiti Covid-19 kerana tiada ahli keluarga mereka dijangkiti wabak itu.

Segalanya berlaku dengan pantas namun Mohd Fadli reda dengan ketentuan Ilahi walaupun sedih kerana tidak dapat menguruskan dan menatap jenazah isterinya buat kali terakhir sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Pokok Asam, Sungai Petani.

“Arwah isteri tidak sempat diintubasi kerana meninggal dunia tidak lama selepas dimasukkan ke zon merah.

“Namun, pemergiannya tetap memberi kesan kerana anak dalam kandungan itu adalah zuriat kedua kami dan ketiga buat isteri kerana dia mempunyai seorang anak hasil perkahwinannya yang terdahulu.

“Saya tidak dapat bayangkan saat akhir arwah bertarung nyawa memandangkan tiada di sisinya dan paling menyedihkan apabila tidak dapat mengiringinya ke tanah perkuburan kerana perlu menjalani kuarantin,” katanya.

Meskipun masih berduka, Mohd Fadli bersyukur kerana dia dan dua anak, Muhammad Danish, 6, dan Muhammad Adam Rykal, 3, bebas jangkitan Covid-19.

Katanya, mereka juga sudah selesai menjalani kuarantin pada 31 Julai lalu.

“Buat masa ini, saya tinggal di rumah keluarga dan mereka yang membantu menguruskan anak.

“Sebelum meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital, arwah isteri sempat berpesan supaya saya menjaga anak walau apa pun berlaku terhadapnya.

“Sebagai suami, saya akan cuba tunaikan permintaan terakhirnya untuk menjaga dan membesarkan anak kami selagi hayat dikandung badan,” katanya.

Leave a Reply