Blog Berita Online

Berita Utama

Wartawan Sinar Harian meninggal dunia

KUALA TERENGGANU – Wartawan Sinar Harian, Rubiah Omar, 39, meninggal dunia kerana ketumbuhan dalam kepala pada Jumaat.

Rubiah yang bertugas di biro Terengganu sejak tahun 2009 menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 10 pagi di rumahnya di Kampung Gong Pak Maseh.

Suami Allahyarham, Ahmad Zamri Sulong, 62, berkata, isterinya dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada jam 2 pagi Jumaat selepas tidak sedarkan diri.

“Selepas itu, keadaan arwah semakin kritikal. Kami bersetuju membawa arwah pulang pada jam 9.45 pagi sebelum disahkan meninggal dunia lima belas minit kemudian.

“Walaupun sedih dengan kematian mengejut ini, kami sekeluarga reda dengan pemergian arwah,” katanya ketika ditemui di rumahnya pada Jumaat.

Rubiah menderita ketumbuhan dalam kepala sejak tahun 2016 dan sering mendapat rawatan di HSNZ.

Allahyarham disifatkan sebagai insan yang kuat dalam berjuang melawan penyakitnya sejak disahkan menghidap penyakit itu.

Rubiah yang merupakan lulusan Sarjana Sastera (Komunikasi) Universiti Sains Malaysia (USM) mula menyertai Sinar Harian pada tahun 2009 dan bertugas di Terengganu.

Sepanjang tempoh 12 tahun berkhidmat, Allahyarham banyak membuat laporan berita mengenai komuniti, kemasyarakatan, jenayah dan mahkamah.

Beliau turut menerima penghargaan daripada pelbagai pihak termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Allahyarham yang meninggalkan dua anak lelaki berusia sembilan dan tujuh tahun disemadikan di Tanah Perkubuhan Islam Kampung Panji Alam selepas solat Asar.

Leave a Reply