Viral

Anak tumbuh payudara usia 6 tahun, wanita kongsi elak guna ‘essential oil’ pada kanak-kanak

Essential oil (EO) atau lebih mudah dikenali sebagai minyak pati merupakan antara pilihan yang popular dalam kalangan individu dewasa kerana dikatakan dapat membawa banyak manfaat dan kebaikan.

Sejak kebelakangan ini, minyak ini semakin banyak digunakan secara meluas.

Para pengguna percaya bahawa ia mempunyai manfaat dari segi memberi ketenangan, mengurangkan stres sekali gus mengurangkan permintaan terhadap ubat tahan sakit.

Meskipun begitu, perkongsian oleh seorang pengguna Twitter ini mengejutkan ramai pihak tentang sisi tidak enak dan penyebab kepada beberapa masalah mengenai penggunaan minyak pati secara semberono.

Menurut @antaintiom, rakannya berkongsi mengenai perkembangan anaknya yang mengalami pembentukan payudara pada usia 6 tahun, iaitu kategori akil baligh tidak normal.

Berdasarkan perkongsian tersebut, rakannya turut berjumpa pakar mengenai keadaan anaknya yang dianggap umur tidak sepatutnya mengalami akil baligh.

Doktor yang dirujuk itu mengambil semua keterangan latar belakang sejarah keluarga. Yang paling tidak disangka, doktor berkenaan bertanyakan mengenai penggunaan minyak pati di rumah.

Rakannya itu mengakui sudah mengamalkan penggunaan minyak pati selama dua tahun. Doktor berkenaan mengatakan bahawa bukan sahaja minyak pati terutama yang mengeluarkan wangian, sebarang pewangi juga tidak bagus untuk tumbesaran kanak-kanak.

Anak rakannya itu didapati memiliki hormon estrogen yang melebihi had umurnya. Jelasnya, perkembangan yang begitu cepat seawal usia tersebut akan membantut pada usia 14 tahun.

Rupa-rupanya, banyak artikel telah dikeluarkan mengenai kesan sampingan penggunaan minyak pati terhadap kanak-kanak.

Memetik sumber Hello Doktor, pakar pediatrik dari Toronto berkata langkah berjaga-jaga amatlah penting memandangkan kurang kajian untuk menbuktikan manfaat dan keberkesanan penggunaan minyak pati serta usia yang sesuai untuk menggunakannya.

Dalam kajian lain, penyelidik mendapati minyak pati mengandungi bahan kimia yang menyebabkan pertumbuhan payudara tidak normal dalam kalangan kanak-kanak lelaki.

Kesimpulannya, jika tidak digunakan secara betul, ia memudaratkan di kemudian hari.

Loading...

Leave a Reply

error: Content is protected !!