Berita Utama

DAP suruh KKM tiru cara Singapura kawal Covid-19

Kementerian Kesihatan diminta mengikut jejak langkah Singapura dengan mengeluarkan data mengenai lokasi yang terkena dampak Covid-19.

Anggota Parlimen DAP Ong Kian Ming berkata, mungkin terdapat tanggapan bahawa berkongsi data itu boleh menyebabkan suasana panik, tetapi dakwaan itu tidak berasas jika dilihat daripada pengalaman Singapura.

“Sebenarnya, perkongsian maklumat secara berkala secara telus akan membina keyakinan orang ramai terhadap pihak berkuasa kesihatan kerana orang ramai dapat menyesuaikan diri dengan maklumat yang tepat dari pihak berkuasa kesihatan,” katanya.

Pada masa ini kementerian hanya mendedahkan daerah di mana kluster-kluster tertentu dikesan, tetapi tidak memberikan maklumat mengenai lokasi yang tepat.

Ini berbeza dengan Singapura, yang menerbitkan senarai tempat terkini yang dikunjungi oleh mereka yang dijangkiti oleh Covid-19, selama lebih dari 30 minit.

“Ini tidak menimbulkan rasa panik di Singapura tetapi pastinya ia membina keyakinan dari masa ke masa,” katanya.

Ong menambah langkah menyediakan data lokasi yang terhad sebenarnya boleh menyebabkan lebih banyak masalah.

“Sebagai contoh, jika ada berita bahawa ada kes di Puchong, tetapi tidak mengenal pasti bahagian Puchong yang mana – ini boleh menimbulkan kebimbangan di kalangan penduduk di seluruh daerah Puchong.

“Sedangkan jika lokasi tersebut dikenal pasti dan langkah-langkah yang perlu diambil, maka penduduk di lokasi yang terjejas dapat mengambil langkah berjaga-jaga dan mereka yang tidak berada di lokasi yang terjejas tidak perlu panik,” katanya.

Sebelum ini aplikasi pengesanan kontak di Malaysia, MySejahtera dikritik kerana tidak memaklumkan terdapat kes yang dikesan di lokasi tertentu, ketika pengguna mendaftar masuk.

Ini berlaku setelah beberapa pusat membeli-belah di Lembah Klang mengeluarkan kenyataan untuk memaklumkan pelanggan mengenai jangkitan Covid-19 di premis mereka.

Sebagai respons, pengesan hotspotnya hanya memasukkan lokasi yang terjejas “berdasarkan siasatan oleh Kementerian Kesihatan mengenai sumber jangkitan yang pasti dan mungkin”.

Baru-baru ini, pengungjung juga berang kerana mendapati jangkitan diumumkan oleh supermarket Tesco di outlet Mutiara Damansara, tetapi outlet itu tetap dibuka dan mereka yang mendaftar masuk dengan MySejahtera tidak dimaklumkan oleh aplikasi tersebut.

Sehingga kini, satu-satunya agensi Kementerian Kesihatan yang menyediakan data lokasi ialah Jabatan Kesihatan Kedah, yang menerbitkan lokasi kawasan kediaman atau kampung di mana kes dikesan setiap hari.

Ong berkata ini adalah amalan baik yang harus dicontohi oleh jabatan kesihatan negeri yang lain.

Komen beliau dibuat berikutan laporan Malaysiakini bahawa usaha kerajaan Selangor tempang dalam memerangi Covid-19 selepas KKM tidak lagi berkongsi data penting berkenaan kes positif.

Kerajaan negeri itu juga kesal apabila aplikasi pengesanan kontak Selangkah yang dibangunkannya diketepikan setelah MySejahtera dilancarkan, yang seterusnya mengehadkan usaha pengumpulan data mereka.

Pasukan Petugas Selangor bagi Covid-19 sebelum ini menggunakan data terperinci mengenai jangkitan yang dikongsi oleh KKM untuk melengkapkan langkah-langkah kesihatan awam.

Ini termasuk menutup premis di mana wabak dikesan dan melancarkan ujian percuma di kawasan atau populasi berisiko tinggi.

Menjawab perkara itu, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata negeri-negeri berkenaan “tidak pernah diberi kuasa untuk mengambil peranan pengawasan dan kesihatan masyarakat”.

Sebaliknya, kerajaan negeri harus berkoordinasi dengan jabatan kesihatan negeri dalam hal membabitkan kesedaran dan pendidikan orang ramai.

Loading...

Leave a Reply

error: Content is protected !!