Blog Berita Online

Berita Utama

Empat beranak maut kemalangan di Kota Tinggi

KOTA TINGGI: Empat beranak maut dalam kemalangan membabitkan motosikal yang ditunggangi dengan sebuah lori di Jalan Kampung Semanggar Dalam di sini, petang tadi.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora berkata, motosikal yang ditunggang lelaki berusia 39 tahun bersama isteri dan dua anak mereka dipercayai hilang kawalan dan masuk ke laluan bertentangan.

Menurutnya, hasil siasatan awal mendapati motosikal Yamaha LC 135 itu dari arah Kota Tinggi ke Kampung Semanggar Dalam, sebelum bertembung dengan lori berkenaan yang datang dari arah bertentangan.

“Kemalangan berlaku kira-kira jam 1.20 petang membabitkan motosikal ditunggang seorang lelaki dan dibonceng isterinya berusia 27 tahun serta dua anak mereka masing-masing berusia lima tahun dan sembilan bulan.

“Kemalangan juga membabitkan sebuah lori dipandu seorang lelaki berusia 31 tahun.

“Kemalangan dipercayai berlaku apabila motosikal dari arah Kota Tinggi menghala ke Kampung Semanggar Dalam itu, gagal mengawal kenderaan ketika melalui selekoh dan masuk ke laluan bertentangan sebelum bertembung dengan lori,” katanya menerusi kenyataan media di sini, hari ini.

Menurut Hussin, akibat daripada kemalangan itu, penunggang dan semua pembonceng motosikal cedera di bahagian kepala dan meninggal dunia di lokasi kejadian. Manakala pemandu lori tidak cedera.

“Pemandu lori tidak ditahan dan hasil semakan juga mendapati dia tidak mempunyai sebarang rekod kesalahan trafik,” katanya.
Kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Pada masa sama, Hussin menasihatkan orang ramai supaya sentiasa peka dan mematuhi undang-undang serta peraturan yang ditetapkan demi menjaga keselamatan bersama ketika di jalan raya.

Leave a Reply