Blog Berita Online

Viral

Kanak-kanak main basikal atas jalan nyaris dilanggar kereta

Tindakan pantas pemandu kereta berjaya mengelak dari melanggar seorang kanak-kanak yang sedang berbasikal di tengah jalan.

Menurut sumber, kejadian itu berlaku di Jalan Changkat Jering, Pantai Remis, Perak pada 2 Januari lalu dan video rakaman dashcam itu viral di media sosial.

Berdasarkan video berdurasi 27 saat tersebut, kanak-kanak lelaki itu berbasikal di tepi jalan sebelum masuk ke tengah menyebabkan pemandu terpaksa menekan brek kecemasan dan masuk ke laluan bertentangan.

Penunggang motosikal yang turut ternampak kejadian itu segera memberhentikan motosikalnya lalu mengambil kanak-kanak itu dan membawanya ke bahu jalan bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

Netizen di media sosial juga meluahkan rasa bimbang melihat kejadian itu dan menggesa ibu bapa kanak-kanak terbabit tidak leka dan sentiasa mengawasi keberadaan anak.

“Jalan ini paling bahaya. Jalan Changkat Jering, Pantai Remis ini, memang kenderaan laju-laju belaka. Jalan utama yang digunakan treler, lori ikan dan sebagainya. Bahayalah kalau budak-budak terlepas macam ni,” kata netizen.

“Syukur tidak terjadi apa-apa pada anak itu. Ibu bapanya selepas ini mungkin kena lebih peka terhadap keberadaan anak. Insiden ini menunjukkan betapa pentingnya mengawasi anak-anak kecil yang sedang bermain,” tambah netizen lagi.

Leave a Reply