Blog Berita Online

Berita Utama

Keputusan usir Rayhan tidak masuk akal, kata NGO

KUALA LUMPUR – Dua NGO hak asasi manusia mendesak agar kerajaan memberikan keadilan buat lelaki warga Bangladesh, Md Rayhan Kabir.

Mereka turut menolak keputusan Jabatan Imigresen untuk menghantar lelaki tersebut pulang ke negara asalnya sebelum dibuktikan bersalah.

Pengarah Eksekutif Inisiatif Utara-Selatan (NSI), Adrian Pereira mendesak Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun untuk memastikan kedaulatan undang-undang ditegakkan dalam kes ini.

“Peguam Negara harus memastikan peraturan undang-undang ditegakkan dan bukan peraturan menurut undang-undang seperti yang diputuskan Jabatan Imigresen.

“Rayhan mesti diberi perbicaraan yang adil untuk membolehkannya menjelaskan dirinya sendiri dan tidak dihantar pulang secara sewenang-wenang,” katanya kepada sebuah portal berita.

Selain itu Pereira turut mendesak kerajaan untuk memastikan keselamatan Rayhan sepanjang berada dalam tahanan.

“Apa yang berlaku dalam tahanan adalah sesuatu yang dikhuatiri oleh banyak aktivis dan badan sivil.

“Setelah ditahan, kerajaan harus memastikan keselamatannya,” tegasnya.

NGO yang berpusat di Petaling Jaya itu turut menggesa reformasi terhadap undang-undang imigresen bagi memastikan para pendatang tidak menjadi korban atau di hantar pulang setelah membuat aduan.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata, Rayhan akan diusir dan disenarai hitam daripada memasuki Malaysia buat selama-lamanya.

Imigresen sebelum ini turut membatalkan permit kerja lelaki berusia 25 tahun itu.

Dia ditahan bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63 kerana mengeluarkan kenyataan tidak benar terhadap negara ini.

Sementara itu Peguam Charles Hector Fernandez dari NGO Malaysia Against Death Penalty and Torture (Madpet) juga bersetuju hanya mahkamah yang harus memutuskan sama ada Rayhan perlu dihantar pulang atau tidak.

Dia tidak setuju bahawa pengusiran diputuskan melalui keputusan “pentadbiran”.

“Sekiranya pengusiran itu tidak dihentikan, kebimbangannya adalah banyak pihak yang percaya bahawa Malaysia hanya berusaha untuk mengelakkan perbicaraan yang adil.

“Sekiranya Malaysia benar-benar yakin bahawa dia melakukan jenayah, maka tuduh dan bicara di mahkamah Malaysia sesuai dengan undang-undang Malaysia.

“Untuk menunjukkan bahawa Rayhan bersalah hanya kerana dia muncul di dokumentari tersebut, mungkin tidak masuk akal,” kata Fernandez dalam satu kenyataan.

Dalam laporan khas yang disiarkan Al Jazeera, lelaki itu didakwa membuat pelbagai dakwaan dan tohmahan berhubung layanan pihak berkuasa Malaysia kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) ketika penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi mengekang penularan COVID-19.

‘Saya tidak melakukan apa-apa kesalahan’ – Md Rayhan

Saya tidak menipu mahupun melakukan kesalahan jenayah sewaktu ditemubual Al Jazeera berkaitan pendatang asing tanpa izin (PATI) di Malaysia baru-baru ini, kata Md Rayhan Kabir yang ditahan Jabatan Imigresen Malaysia semalam.

Menurut laporan akhbar The Daily Star di Bangladesh, lelaki warga Bangladesh berusia 25 tahun itu memberitahu dia hanya bercakap mengenai diskriminasi terhadap PATI menerusi program terbitan stesen televisyen antarabangsa itu.

“Saya hanya mahu maruah negara dan migran seperti saya terjamin. Saya yakin semua pendatang dan Bangladesh akan bersama saya dalam isu ini,” katanya dipetik sebagai berkata.

Semalam, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud mengesahkan penahanan Md Rayhan yang diburu pihaknya sebelum ini bagi membantu siasatan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Beliau turut mengesahkan bahawa Md Rayhan akan diusir keluar dan disenaraihitam daripada memasuki Malaysia untuk selama-lamanya.

Terdahulu, Md Rayhan menjadi buruan selepas membuat dakwaan tidak berasas kononnya wujud diskriminasi kerajaan Malaysia dalam mengendalikan kes koronavirus (Covid-19) melibatkan warga asing.

Dakwaan itu diterbitkan menerusi sebuah dokumentari oleh Al Jazeera pada 3 Julai lalu dan susulan itu polis turut menyiasat mereka yang terlibat dalam penghasilan dan penyiaran dokumentari tersebut.

6 Comments

 1. Rosli Salem

  Baguslah semua pendatang kini boleh mendapatkan segala keperluan dan kebajikan dari pejabat ng0k ni.. jgn lagi sibuk minta kebajikan atau rawatan dengan pihak kerajaan…

 2. NGO mana la bodoh sangat pertubuhan tak masuk akal.. kami rakyat Malaysia menyokong tindakan mengusir Rayhan Khabir berambus dari Malaysia balik Bangladesh buat selama-lamanya.. jangan datang Malaysia lagi..
  NGO yang kata mengusir Rayhan Khabir keluar dari Malaysia, lebih baik lagi jika pertubuhan anda dimansuhkan..

 3. xiang shao.long

  butuh la…bubarkan suhakam…dan haramkan suhakam…xde feadah pun…dok bela rakyat asing…rakyat malaysia xde pulak nk bela…lancau la…

 4. Kamilkamilrul

  Kami rakyat Malaysia nak dia ni berambus…kalau kerajaan x buat kami buat…ada byk cara nk halau ko kluar Bai…nk bagi lenyap terus dari muka bumi ni pun boleh

 5. Anti PATI

  Jabatan Imigresen MESTI TEGAS dalam isu ini. Jangan rasa ‘lemah’ akan desakkan NGO.
  NGO hanya tahu memprotes sahaja. Sebab, di sebalik NGO ada ‘ramai’ yg mahu negara punah ranah.

 6. Apit

  Madpet (NGO) sesuai dengan namanya tindakan Dan kenyataannya pun lalok semacam jer

Leave a Reply