Blog Berita Online

Berita Utama

Lelaki mengaku tak bersalah rogol anak bongsu baru habis berpantang

KANGAR: Seorang lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Seksyen Kangar, pada Selasa, atas pertuduhan merogol anak bongsunya yang baru habis berpantang, bulan lalu.

Tertuduh yang berusia 54 tahun itu membuat pengakuan berkenaan sebaik pertuduhan dibacakan terhadapnya oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Hakim Ainul Shahrin Mohamad.

Mengikut pertuduhan, tertuduh yang mempunyai empat anak didakwa merogol anak perempuannya yang berusia 21 tahun sebanyak dua kali di sebuah rumah di Kangar, pada jam 9 malam, 30 dan 31 Mei lalu.

Berikutan itu, dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan kerana merogol dan jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara tidak kurang dari 10 tahun dan maksimum 30 tahun, bersama sebatan.

Selain itu, dia juga didakwa cuba merogol mangsa yang sama di sebuah rumah di lokasi berbeza di Kangar pada jam 9 malam, 1 Jun lalu.

Berikutan itu, dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376B/511 Kanun Keseksaan kerana merogol dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara tidak kurang dari 10 tahun dan maksimum 30 tahun, bersama sebatan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Izham Ali, manakala tertuduh diwakili peguam daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan, Norharniza Rusli.

Mohd Izham mencadangkan agar tertuduh tidak dibenarkan ikat jamin kerana berpotensi untuk mengganggu mangsa memandangkan tinggal serumah bersama mangsa dan saksi utama.

Selain itu, Mohd Izham juga memberi alasan perbuatan tertuduh adalah tidak berperikemanusiaan kerana mangsa adalah anak bongsu yang baru selesai berpantang selepas melahirkan anak.

Bagaimanapun Norharniza meminta agar tertuduh dibenarkan ikat jamin berikutan kes berkenaan masih dikategorikan dalam senarai dibenarkan ikat jamin.

Norharniza juga memberitahu mahkamah, tertuduh akan tinggal di rumah ibu saudaranya di Kuala Ketil, Kedah sekiranya dibenar diikat jamin.

Ainul Shahrin kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM12,000 dengan dua penjamin selain dikenakan syarat termasuk melapor diri setiap minggu di Balai Polis Kuala Ketil, serta tidak dibenarkan mendekati mangsa dan ahli keluarga.

Mahkamah juga menetapkan sebutan semula kes pada 23 Julai depan untuk serahan laporan perubatan lengkap.

Loading...

Leave a Reply

error: Content is protected !!