Blog Berita Online

Berita Utama

NGO bantah tindakan polis tembak mati empat penjenayah di Johor

Dua hari lalu, Polis Johor telah menembak mati empat lelaki dipercayai penjenayah warga asing selepas insiden berbalas tembak dan pergelutan yang turut menyebabkan seorang anggota cedera – dan hari ini sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tampil mengkritik tindakan polis itu.

NGO itu menggelar diri mereka “Menghapuskan Kematian dan Penderaan Dalam Tahanan” atau “Eliminating Death And Abuse In Custody Together (EDICT)”.

EDICT dalam satu kenyataan menggesa Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay merujuk semula Perintah Tetap Ketua Polis Negara (PTKPN) mengenai prosedur operasi standard (SOP) dalam melepaskan tembakan ketika menahan suspek.

NGO itu mempersoalkan sama ada tindak balas polis menembak mati keempat-empat suspek semalam bersesuaian dengan SOP yang ditetapkan apabila berdepan serangan penjenayah. “EDICT curiga dengan tindakan polis yang terus menembak mati suspek dalam satu kejadian mengejar yang berlaku di Batu Pahat, Johor,” kata NGO itu dalam kenyataannya.

Ia merujuk SOP polis dalam melepaskan tembakan di dalam PTKPN.

“Terhad hanya untuk menjatuhkan orang salah itu sahaja atau menahan kesalahan daripada berlaku. Jika keadaaan mengizinkan hendaklah ditujukan kepada kaki,” katanya.

Dalam perintah sama, telah dinyatakan bahawa tindakan menembak oleh seseorang anggota polis hendaklah berpatutan.

“Mengapakah polis tidak menembak di bahagian kaki suspek terlebih dahulu seperti dinyatakan dalam SOP polis. Apakah tindak balas polis membunuh semua suspek tersebut dilihat munasabah dan berpatutan sebagaimana dinyatakan dalam PTKPN D222,” katanya.

Dalam kejadian itu, empat lelaki dipercayai warga asing mati selepas terlibat dalam kejadian pergelutan dan berbalas tembak dengan pihak polis di Jalan Pagoh-Parit Sulong kira-kira pukul 3.15 pagi tadi.

Seorang anggota polis turut cedera dibahagian tangan akibat ditikam kerambit.

Dalam satu sidang media, Ketua Polis Johor berkata sebelum berlakunya kejadian itu pihak polis telah menahan dua buah kenderaan mencurigakan untuk pemeriksaan.

Namun secara tiba-tiba pemandu dan penumpang kenderaan daripada jenis Toyota Avanza itu telah bertindak secara agresif dengan mengeluarkan pistol dan melepaskan beberapa das tembakan kearah anggota polis itu.

Pada masa yang sama mereka turut cuba melarikan diri dan telah berlaku pergelutan dengan anggota polis.

Suspek telah menyerang anggota polis dengan parang dan kerambit.

“Salah seorang suspek telah bertindak menikam anggota polis. Untuk mempertahankan diri, pasukan telah melepaskan tembakan untuk menghentikan ancaman daripada suspek,” katanya Ayob Khan.

Sumber: Defence Security Asia

6 Comments

 1. Khairul

  Ini ngo lebih la. Dia yg sokong jenayah haramkan ngo ni kerana menghalang tugas penjawat awam.

  • Zakio75

   Lu isap pelir sendiri la NGO bangsat. Penjenayah terang² serang polis lu nk bela. BABI !!

 2. NI PASTI NGO ‘ PELINDUNG JENAYAH ‘ !. TAK PAYAH DENGAR CAKAP DIA…

 3. NGO tersebut ingin buat jasa baik kepada penjenayah yg dari mula lagi telah menembak polis dengan senjata api, lepas tu menyerang dengan parang dan kerambit serta berjaya mengancam seorang anggota polis yg luka . . . NGO apa ni.?

 4. Ejoi

  Apa punya bangsat ngo mcm ni baik dia di bubarkan jer ..

Leave a Reply