Blog Berita Online

Politik

PAN sifatkan tangkapan pegawai Mat Sabu keterlaluan

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan bekas Setiausaha Politik kepada Presiden Parti Amanah Negara (PAN) Mohamad Sabu, Mohd Azhar Che Mat Dali untuk siasatan berkaitan rasuah pada petang semalam.

Penahanan Mohd Azhar itu menyaksikan ibu pejabat parti itu di Wisma PAN di sini digeledah pada awal pagi ini.

Setiausaha Agung parti itu, Mohd Hatta Md Ramli berkata, tahanan reman SPRM yang dikenakan terhadap Mohd Azhar adalah keterlaluan dan tidak berprofesional.

Dakwanya, tindakan pengeledahan itu dilaksanakan penguatkuasa SPRM dengan membawa bersama Mohd Azhar tanpa mengemukakan waran geledah kepada pegawai keselamatan Wisma PAN.

“Apabila ditanya, mereka menjawab waran itu akan diserahkan kepada saudara Azhar yang telah dibawa bersama.

“Seterusnya SPRM telah membuat permohonan reman terhadap saudara Azhar di Mahkamah Majistret Putrajaya hari ini dan dibenarkan reman selama enam hari,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Berikutan itu, menurutnya, PAN menuntut SPRM agar bersikap profesional dalam menjalankan tugas dengan mengikut lunas-lunas perundangan dan prosedur dengan teratur.

Tambah beliau, PAN yakin Azhar mampu memberi kerjasama sepenuhnya terhadap siasatan SPRM itu dan tiada keperluan untuk suruhanjaya tersebut memohon penahanan reman.

“Hanya sekiranya beliau tidak hadir bila dipanggil dan tidak memberi kerjasama dengan SPRM mungkin ada alasan untuk dia direman.

“PAN memandang serius tindakan SPRM yang bersifat keterlaluan. Sambil memohon supaya beliau diberikan hak untuk bertemu peguam sejajar dengan prinsip hak asasi dan perlembagaan.

“Kegagalan SPRM untuk menjalankan siasatan secara adil dan telus boleh menimbulkan tanggapan bahawa tindakan SPRM bermotif politik dan boleh menjejaskan imej institusi pihak berkuasa itu di mata umum,” tambah beliau.

SPRM dalam kenyataannya petang ini mengesahkan penahanan Mohd Azhar lewat petang semalam selepas memberikan keterangan di ibu pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya.

Menurut sumber SPRM, penahanan lelaki berusia 49 tahun itu untuk membantu siasatan berhubung penerimaan wang rasuah bagi membolehkan sebuah syarikat memperolehi satu projek secara runding terus bernilai RM56 juta di Kementerian Pertahanan semasa beliau bertugas sebagai Setiausaha Politik kepada Menteri Pertahanan tersebut.

Kata SPRM, kes itu adalah kes terbaharu dan tiada kena mengena dengan isu bankrupsi dan pembayaran hutang yang disiasat pada tahun 2018 lalu.

Beliau telah dibawa ke Mahkamah Majistret Putrajaya pagi ini untuk permohonan perintah reman di hadapan Majistret Shah Wira Abd Halim selama 6 hari sehingga 13 Julai 2020.

Siasatan dijalankan di bawah seksyen 17 (a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009. Jika disabit kesalahan boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun dan didenda lima kali nilai suapan. – MalaysiaGazette

Loading...

1 Comment

  1. Latkemat

    Tak ingat ke kamu kersjaan PH dulu menahan Dato Najib dulu macamlh Dia pengganas……. Padahal kamu pernah bertahun mkn n minum dgn kenyang dr jasa beliau..

Leave a Reply

error: Content is protected !!