Blog Berita Online

Berita Utama

Pencuri sekampit beras, sekotak susu ditahan

KOTA TINGGI – Polis menahan lelaki warga Indonesia yang dipercayai memecah masuk sebuah kedai makan dan mencuri sekampit beras serta sekotak susu di Jalan Indah, di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Superintendan Hussin Zamora berkata, lelaki berusia 38 tahun itu ditahan di kediamannya di Taman Kuso, di sini, jam 7.30 malam hari yang sama.

Katanya, suspek menggunakan alasan terpaksa mencuri untuk menanggung keluarga, selain memaklumkan isterinya tidak boleh bekerja sebagai pembantu kantin berikutan sekolah tidak beroperasi.

“Lelaki Indonesia itu bertaraf penduduk tetap dan berkahwin dengan wanita tempatan, selain mempunyai lima anak lelaki berusia enam bulan hingga 10 tahun.

“Hasil ujian saringan awal air kencing mendapati suspek positif heroin dan mempunyai enam rekod jenayah lampau termasuk tiga kes dadah.

“Kita tidak mahu menjadi satu bentuk trend dalam masyarakat melakukan jenayah atas alasan kesempitan hidup atau desakan hidup,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Beliau berkata, polis merampas sekampit beras 10 kilogram dan sebuah motosikal Yamaha LC 135 yang didaftarkan atas nama isteri suspek.

Katanya, suspek direman selama tiga hari bermula hari ini hingga 6 April untuk siasatan lanjut.

“Kalau pun hidup dalam kesempitan disebabkan Covid-19, masih ada ruang untuk memohon bantuan meringankan beban menerusi agensi berkaitan seperti badan bukan kerajaan (NGO) mahupun ahli politik,” katanya.

Terdahulu, tular di Facebook (FB) kejadian kecurian di sebuah kedai makan.

Leave a Reply