Hiburan

Penyanyi lagu ‘Poco-Poco’ Yopie Latul meninggal dunia akibat Covid-19

PENYANYI veteran Indonesia yang terkenal dengan lagu “Poco-Poco”, Yopie Latul dilapor meninggal dunia pada usia 65 tahun akibat COVID-19 pada Rabu.

Portal berita Kompas.com melaporkan penyanyi senior itu meninggal dunia pada 4.02 petang Rabu selepas dikejarkan ke Hospital Sentra Medika dekat Jawa Barat pada Isnin lalu.

Rakan Yopie yang juga penyanyi Andre Hehanussa ketika dihubungi portal berita itu mengesahkan berita berkenaan.

Jelasnya, Yopie tidak menunjukkan sebarang gejala COVID-19 dan turut memberitahu bahawa Yopie berkemungkinan terkena jangkitan virus itu ketika membuat persembahan di majlis sambutan Hari Kemerdekaan di Bogor bersama ahli kumpulannya.

Difahamkan, jenazah Yopie dikebumikan di Jakarta hari ini mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan bagi mangsa meninggal dunia akibat COVID-19.

Yopie, 65, dilahirkan di Maluku pada 7 September 1955 memulakan kariernya sebagai penyanyi pada 1982.

Beliau dikenali sebagai penyanyi asal Maluku yang mempopularkan lagu Poco-Poco.

Lagu tersebut dicipta pada 1993 dan merupakan ciptaan Ferry Sapulette.

Disebabkan rentak irama lagunya yang rancak, lagu tersebut juga popular dalam kalangan masyarakat Malaysia dan Indonesia serta digunakan dalam aktiviti riadah aerobik.

Dalam pada itu, salah seorang penyanyi yang turut berada di majlis sama, Ruth Sahanaya, turut memberitahu bahawa dia dan keluarganya sudah melakukan ujian saringan swab dan rapid test.

“Hari ini saya telah melakukan swab test juga rapid test. Dan Segala Puji Bagi Tuhan hasilnya negatif.

“Sekali lagi, saya ingin mengucapkan terima kasih untuk perhatian dan rasa ambil berat para peminat terhadap saya,” ujarnya.

Loading...

Leave a Reply

error: Content is protected !!