Blog Berita Online

Berita Utama

Percutian bertukar tragedi, budak 8 tahun maut lemas di taman tema air

SEORANG kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun meninggal dunia dipercayai akibat lemas, selepas didapati tidak sedarkan ketika beriadah di taman tema air di Alor Gajah, Melaka semalam.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah SUPT Arshad Abu berkata mangsa dikenali sebagai Puteri Sofea Hanis Dania Jamaluddin yang datang ke taman tema itu bersama ibunya.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan daripada Bahagian Kecemasan Hospital Alor Gajah mengenai insiden itu kira-kira 3.15 petang.

“Hasil siasatan awal mendapati kejadian itu berlaku di pinggir kolam berdekatan dengan pulau buatan dengan kedalaman lebih kurang satu meter di lokasi kejadian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya petugas taman tema telah memberikan bantuan kecemasan dan membawa mangsa ke hospital.

Arshad berkata laporan bedah siasat menyatakan punca kematian kanak-kanak itu sebagai ‘consistent with drowning’ iaitu dipercayai akibat lemas.

“Siasatan setakat ini mendapati tiada unsur jenayah dan kes disiasat di bawah kematian mengejut,” katanya.

Beliau berkata pihaknya dimaklumkan mangsa sedang bercuti bersama ibunya dan rombongan seramai 78 anggota keluarga lain dari Komuniti Kampung Sungai Tuansih Tanjung, Sedeli Kota Tinggi, Johor.

Arshad berkata pengerusi jawatankuasa penganjur program itu memaklumkan program itu hanya diadakan sehari dan mereka tiba di lokasi lebih kurang 11 pagi.

Leave a Reply